Praktijk De Groene Hand

voor natuurgerichte therapie

Acupressuur

Acupressuur is afkomstig uit China en wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. 

De oorsprong van acupressuur is zo oud als de instinctieve impuls om je voorhoofd of slapen vast te houden wanneer je last hebt van hoofdpijn. Iedereen heeft zijn handen wel eens spontaan op een plek op zijn lichaam gelegd die pijnlijk of gespannen aanvoelde.

De Chinezen ontdekten al meer dan 5000 jaar geleden dat het druk geven op bepaalde plaatsen op het lichaam voor verlichting van pijn op die plek zorgde en dat het ook een gunstige en genezende uitwerking had op andere delen van het lichaam, ver van de pijn en het drukpunt vandaan. Geleidelijk vond men andere plaatsen die niet alleen pijn verlichtten, maar ook de werking van sommige organen beïnvloedde en klachten oplosten. 

Al deze punten bevinden zich op energiekanalen in ons lichaam die we meridianen noemen en door deze meridianen loopt onze lichaamsenergie. Je kunt dus zeggen dat als de energie die door onze meridianen loopt vrijelijk kan stromen we ons lekker voelen en gezond zijn. Als de energie op bepaalde vastgestelde punten niet lekker loopt kunnen we dat beïnvloeden en oplossen. 

Acupressuur is verwant aan acupunctuur, wat al veelvuldig wordt toegepast in ziekenhuizen. In plaats van het gebruik van naalden wordt bij acupressuur druk uitgeoefend met de duimen, vingers en handpalmen op bepaalde punten in de huid, om zo de blokkades in de energiestromen op te heffen.