Depressie… waarom kun je niet omhoog krabbelen?
Je voelt je neerslachtig, geen motivatie, geen rust, uitgeput,q nutteloos, zonder richting, zonder hoop, wordt naar een diepe put getrokken. En je weet het. Je beseft het. Maar als je het beseft, dan kun je er toch uit komen? Het lukt niet, dus is dat een teken dat je iets anders niet beseft? Vaak is het antwoord hierop “ja”.
Maar eerst, hoe herken je een depressie? Van het volgende moet minstens 1 hoofdsymptoom sprake zijn, en in totaal 5 of meer symptomen gedurende minstens 2 weken :
Hoofdsymptomen
● sombere stemming
● verlies van interesse en plezier
Nevensymptomen
● gewichtstoename of -afname
● slaapstoornissen
● rusteloosheid
● geremdheid
● vermoeidheid, verlies van energie
● schuldgevoelens
● gevoelens van waardeloosheid
● verminderde concentratie
● besluiteloosheid
● terugkerende doodsgedachten
Meestal komt het erop neer dat je voor je gevoel faalt in het bereiken van een bepaald doel. Als depressie genetisch bepaald is, dan kan dit een verergerende rol spelen. Het is zaak goed uit te zoeken wat je zo graag wilt bereiken, waarom, en met welk doel. Hoe komt het dat je dat niet bereikt? Welke drijfveren heb je om kennelijk het een en ander, en daarmee het doel, niet los te kunnen laten… Vaak ligt de basis hiervan in je jeugd. Je moest je schamen voor allerlei zaken, je deugde voor jezelf dus niet, en de deur naar depressie was geopend… 
Vele therapeuten kunnen je hierbij helpen, zoals www.praktijkdegroenehand.nl